0(312)359 5385

 

İMPLANT VE İMPLANTLA İLGİLİ MERAK ETTİKLERİNİZ..

 

İmplantlar doğal dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlayan iyi bir alternatiftir. Diş kaybı ile ortaya çıkan önemli sorunlardan biri olan çene kemiğindeki erimenin durdurulması bugün için ancak implantlarla elde edilmektedir. İmplantlar geleneksel kaplama ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir.

 

 

İMPLANT YAPIMININ AŞAMALARI

1) Muayene:

Bu etap tıbbi ve diş hekimliği muayenelerinden oluşabilir. Eğer hastanın genel sağlık durumu implant uygulamasına elverişliyse, çekilecek özel bir röntgen ve ağızdaki dişlerin durumuna göre, Dişhekimi kullanılacak implantın tipi ve uzunluğuna karar verir. İmplant sonrasında yapılacak protezin tipine karar verilir.

2) Operasyon:

İmplantın yerleştirilmesi lokal anestezi ile yapılır. İnsizyon dişeti üzerinden yapılarak kemikte uygun aletlerle implantın yerleştirileceği yuva açılır. İmplant bu yuvaya yine özel aletler kullanılarak yerleştirilir. İşlem, uygulanacak olan implantların sayısına bağlı olarak 45-90 dakika arasında sürebilir.

3) İyileşme Safhası:

İmplant yerleştirildikten sonra, kemikle bütünleşmesi için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu süre minimum 3 aydır. Bu süre içerisinde gerekirse hastaya geçici bir protez uygulanabilir. Hastalar uygulanan implantların üzerine direk çiğneme yükü vermeden normal beslenmelerini yapabilir.

4) İmplant Üst Yapısının Yerleştirilmesi ve Protezin Yapılması:

İyileşme süresi tamamlanıp implant çevresi tamamen yeni kemikle dolduktan sonra, implantın üzerine üst yapısı yerleştirilir.Yapılacak olan proteze uygun ölçü maddeleri ile ölçü alınır. Protez tek bir kron, köprü, parsiyel veya tam protez şeklinde olabilir.

A)Tek Diş Eksikliğinde:

Eksik dişlerin yanındaki dişler kesilmeden, çiğneme fonksiyonunu yerine getiren doğal görünümlü bir dişe sahip olunabilir.

B)Kısmi Dişsizlik Durumunda:

İmplant uygulamaları öncesinde özellikle arka bölgede azı dişi kalmadığı durumlarda o bölgeye diş yapabilmek için takıp çıkartılabilen hareketli protezler yapılması gerekiyordu. Şimdi ise dişsiz olan o bölgeye implant yerleştirerek sabit protezler yapılabilmektedir.

C)Total (Tam) Dişsizlik Durumunda:

Alt veya üst çeneden birinde veya her ikisinde hiç diş olmadığı durumlarda, hastanın damakları da erimiş ve düzleşmiş ise hastaya implant yerleştirilmeden yapılacak bir protezde hastanın "protezlerim oynuyor", "yemek yiyemiyorum" veya "damaklarım acıyor" gibi şikayetleri olacaktır. Bu tür hastalara iki implant yerleştirerek yine takıp çıkartmalı bir protez yapılabilir, ama bu protezlerde hastanın yukarıdaki şikayetlerinden hiçbiri kalmayacak ve yemeklerini rahat bir şekilde yiyebilecektir.

 

Veya 5 ve üzeri implant yerleştirilerek sabit bir protez yapılabilmektedir.

 

Her hastaya implant uygulanabilir mi?

 

İmplantlar belirli kalınlığı ve uzunluğu olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin bu implantı kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Varolan kemiğin kalitesi de implant başarısını etkileyen faktörlerden birisidir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece dişetlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir.  

 

İmplantların ömrü ne kadar?

 

İmplantların ağızda otuz yıl kadar sorunsuz kaldığı görülmüştür. Fakat implantlardan ortalama beklenti bundan kısadır. implantın ömrü bir çok etkene bağlıdır. Hastanın sağlığı, ağız bakımı, çene kemiğinin kalitesi ve boyutları, implantlara gelen çiğneme kuvvetinin büyüklüğü, implantın ömrünü belirleyen bazı etkenlerdir.

 

Diş implantı yerleştirirken ağrım olacak mı?

 

Diş implantları hasta ağzına local anestezi yapılarak çene kemiğine yerleştirilirler. Bu sebeple operasyon esnasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Operasyon sonrasında hekiminiz tarafından verilen ilaçlar da ağrı duymanızı önler.

 

Diş implantının yerleştirilmesi ne kadar zaman alıyor?

 

Diş implantının yerleştirilmesi süresi hastanın durumuna, ihtiyaçlarına ve yapılacak olan işlere bağlı olarak değişebilir. Bir tek diş implantı operasyonu ortalama yarım saat 45 dakika sürer.

 

Diş İmplantlarının bakımı için nelere dikkat edilmeli?

 

İlk olarak tıpkı doğal dişlerdeki gibi ağız içi hijyenine önem verilmelidir. Ağız içi hijyenine önem verilmediği takdirde tıpkı doğal dişler gibi diş implantları da kaybedilebilir. Diş implantlarını ve dişetlerine dişetlerinde şişlik, kızarıklık ve kanama olmaması için titiz bir firçalama yapılmalıdır. Aksi takdirde kemikte erime olur ve diş implantı kaybedilir. Diğer önemli husus da sigaradır. Özellikle diş implantı operasyonundan sonra operasyon bölgesinin iyileşmesi için sigara kullanılmamalıdır.

 

İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?

 

Daha iyi çiğneyebilme. Daha iyi estetik görünüm. Özgüvenin geri kazanılması ile daha mutlu bir sosyal hayat. Daha sağlıklı ve dengeli beslenme. Diş kaybı sonucu oluşan kaçınılmaz kemik erimesinin durdurulması.

 

İmplant tedavisinin dezavantajları nelerdir?

 

Diğer diş tedavi planlarına göre daha pahalı bir tedavi seçeneğidir.Bunun sebebi de Kullanılan tüm malzemenin ithal olması ve sağlıklı implant üretimi için çok yüksek teknolojiye gereksinim duyulmasıdır.

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.