0(312)359 5385

 

PROTEZ

 

Protez, eksik olan vücut organını taklit edecek şekilde yapılmış aygıtların genel adıdır.

Diş Protezleri, ağızda çeşitli nedenlerden dolayı kaybedilen dişlerin çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarının  ve estetik görüntünün hastaya yeniden kazandırılması amacıyla hazırlanan tüm yapay materyallerdir. Genel olarak 3 gruba ayrılırlar.

1-Sabit Protezler

a)Kron:Dolgunun tutmayacağını düşündüğümüz çok büyük çürük durumlarında, zayıf dişlerin kırılmasını önlemek için veya kırık, renklenmiş ve şekli bozuk dişleri doğal görünümüne kazandırmak için yapılır.

 

 

 

b)Köprüler: Köprü eksik dişlerin yerine protez yapabilmek için komşu diğer dişlerden destek alınarak yapılan protezlerdir.

 

 

 

2-Hareketli Protezler:

a) Tam (Total) Protez: Ağzında hiç dişi kalmamış hastalara yapılan protez olarak adlandırılmaktadır. Tam protezler genellikle akril adını verdiğimiz bir maddeden, nadir ve özel durumlarda da metal destekli olarak yapılmaktadır. Bu yapının üzerine yerleştirilen yapma dişlerde genellikle akril materyalinden hazır olarak piyasada bulunmaktadır. Tam protezlerde porselen dişlerin kullanılması özel durumlara bağlı olarak tercih edilmektedir. Bu nedenle, kullanılacak materyale hekiminizin karar vermesi en uygun yoldur.

 

 

b) Bölümlü (Parsiyel) Protez: Ağızda eksilen dişlerin yerini doldurmak amacıyla, metal gövdeli ve mevcut dişlere metal kroşeler (teller) yardımıyla tutunan, eksik dişleriniz yerine yapay hazır dişlerin yerleştirildiği, hasta tarafından takılıp çıkartılabilen protezlerdir.

 

 

c) Ankerli Protezler(Hassas tutuculu protez): Halk arasında çıt-çıtlı protez diye de bilinir. Bölümlü protezlerden tek farkı tutuculuk sağlamak amacıyla kroşe (kanca) yerine özel hassas tutucu elemanlar kullanılmasıdır. Böylece hem kroşeye göre daha estetik bir görünüm sağlanmakta, hem de protez ağızda daha sıkı durmakta ve oynamamaktadır. Tek dezavantajı ekstra maliyet gerektirmesidir.

 

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.